Comitetul Internațional de Cruce Roșie

Comitetul Internațional al Crucii Roșii, care își are sediul la Geneva, este o instituție umanitară independentă care a pus bazele Mișcării de Cruce Roșie, în anul 1863. În prezent, Comitetul este prezent permanent în peste 80 de țări!

header_ba

ICRC

Misiunea CICR
"CICR actionează pentru a ajuta victimele războiului și ale violenței interne, încercând să asigure punerea în practică a normelor umanitare care restrâng violență armată".

El conduce și coordonează activitățile internaționale de asistență desfășurate de către Mișcare în situații de conflict. Totodată, el depune eforturi pentru prevenirea suferinței, prin promovarea și consolidarea dreptului umanitar și a principiilor umanitare universale.

Condiția juridică a CICR
CICR este o organizație privată elvețiana. Mandatul său îi permite să ia în discuție anumite probleme cu statele și cu părțile implicate în conflict, prin deschiderea de delegații și prin trimiterea de reprezentanți. Dimensiunea internațională a CICR este confirmată de acordurile la varf pe care le-a încheiat cu mai mult de 50 de state.
Aceste acorduri, care sunt supuse regulilor dreptului internațional, prevăd condiția juridică pe care o are CICR pe teritoriul statelor unde își desfășoară activitățile umanitare și recunosc calitatea acestuia de persoană juridică internațională. De asemenea, îi garantează privilegii și imunități de care se bucură, în mod normal, organizațiile internațonale.

Asemenea privilegii ș imunităț unt indispensabile pentru CICR pentru ca ele ii garanteaza cele doua conditii esentiale pentru actiunea sa, respectiv neutralitatea si independenta. CICR este o organizatie non-guvernamentala din punct de vedere al naturii si al personalului, dar se deosebeste atat de Organizatia Natiunilor Unite, cat si de alte organizatii umanitare non-guvernamentale (ONG-uri).

Tratate
Pe durata conflictelor armate internationale, CICR isi intemeiaza actiunea pe cele patru Conventii de la Geneva si pe Protocolul I aditional la acestea, care ii recunosc dreptul de a desfasura anumite activitati, cum ar fi:

  • A asista personalul militar ranit, bolnav sau naufragiat;
  • A vizita prizonierii de razboi;
  • A actiona in folosul populatiei civile;
  • A asigura ca persoanele protejate sunt tratate in conformitate cu legea.


Pe perioada conflictelor armate interne, CICR isi fundamenteaza actiunea pe Articolul 3 comun celor patru Conventii si pe Protocolul II. Acestea ii recunosc dreptul de a face propuneri, de exemplu pentru a-si oferi serviciile partilor implicate in conflict cu privire la:

  • Desfasurarea unor operatiuni de asistenta;
  • Vizitarea persoanelor detinute pentru un motiv legat de conflictul armat.


Mai multe informatii despre Comitetului International de Cruce Rosie gasiti pe pe site-ul oficial: www.icrc.org

Adaugă un comentariu:

Nume

Mesaj

Comentarii:

Nu există nici un mesaj